pondelok 2. februára 2015

Recenzia: Zoe

Ján Mrva: Zoe

...alebo akčný román pre (sci-fi) panicov

   Svet po tretej svetovej vojne. Konkrétne oblasť bývalých Spojených štátov amerických. Tajná základňa a v nej geneticky upravení jedinci, ktorí sú cvičení k boju a zabíjaniu. Projekt podporovaný korporáciou ZORIN ale nie je až taký úspešný, ako sa predpokladalo, preto sa naskytne otázka, čo s defektnými subjektmi. Je potrebné ich odstrániť. Ale jeden subjekt prežije. TF-075 – Zoe.
   Toľko k príbehu.
   Román Zoe je na slovenskej literárnej pôde najskôr ojedinelým javom, nakoľko som sa (aspoň ja osobne) doteraz nestretol s tak akčne poňatou vedeckou fantastikou. Nájdeme v nej inšpirácie z filmov typu: Dlhý bozk na dobrú noc, Ostrov, možno aj Lola beží o život.
   Kniha má jednoduchý príbeh, jednoduché prostredie, jednoduché postavy a jednoducho sa aj číta, čo je jej veľkým kladom. Napriek väčšiemu počtu strán (konkrétne 463, čo je na románového debutanta úctyhodné číslo) sa dá zhltnúť za víkend, zdatní borci by ju dočítali možno i za pár hodín. A je tam aj sex. Tiež jednoduchý, ale to teraz si to zoberme po poradí.
   Jednoduchý príbeh: Už som ho načrtol v úvode. Čitateľ nič prevratné nemôže čakať. Zoe samozrejme utečie a namiesto toho, aby sa schovala do toho najmenšieho myšacieho zadku, začne žiť skoro plnohodnotný život. Zamestná sa, nájde si chlapa (aj ženu), keď jej to v zamestnaní začne škrípať (nie vlastnou vinou) pridá sa k žoldnierom, ktorí bojujú proti Mexikáncom (vlastne Texasanom - čert jak ďábel). Keďže ju všemocná spoločnosť Zorin nedokáže vypátrať (dokáže, ale ona im furt ubzikne), dievčina sa sama rozhodne, že im natrhne zadky.
   Dúfam, že som toho veľa nevyzradil, aj keď vlastne nič vyzradiť nešlo. Nanešťastie autor i náznaky možnej tajomnosti (kam sa podela dcéra pani Allisonovej; ako to dopadne so vzťahom Zoe-Aiden ) vyrieši šmahom ruky.
  Jednoduché prostredie: Mrva síce situoval dej do USA po tretej svetovej, žiadnu postapokalypsu, prípadne supertotalitu nečakajme. Ľudia si žijú podobným spôsobom ako napríklad dnes na Slovensku (z čoho môžeme vyvodiť zaujímavé otázky: Nežijeme my v postapokalyptickom svete? Alebo v totalite?). Ak by bol príbeh zasadený napríklad do Mandžuska, Maďarska, alebo hocikam inam, nič by sa nezmenilo. Aj tých sci-fi srandičiek je akosi pomenej. Nie sú totiž skoro žiadne.  
   Jednoduché postavy: Postáv nie je veľa a nie je ťažké sa v nich vyznať. Ani v ich myšlienkových pochodoch. Psychológia išla stranou. Dokonca samotná hrdinka, hoci má dvadsať a je v krízovej životnej situácii, problémy rieši sťa pätnásťročná pubertiačka, ktorá si uvedomila najmä to, na čo všetko môže slúžiť tá dierka medzi nohami. Horšie sú na tom azda už iba jej protivníci a priateľ, ktorý je akoby vystrihnutý z kníh Rosamunde Pilcherovej.
  Jednoduchý sex: Sex je pridanou hodnotou celej knihy. A je príjemný. Nejde o žiadnu drsnú erotiku, aj keď sa Mrva odvážil písať o milostných avantúrach dosť otvorene, čo pre daný žáner nie je celkom bežné. Takže si  to hrdinka rozdáva so ženou, s chlapom, s inou ženou, iným chlapom. A ešte jednou ženou. Súlože sú síce samoúčelné, neposúvajú dej príliš dopredu, no mladších čitateľov iste potešia (a starci nech si pustia porno na VHSkách).
   Jednoduchý text: Asi najlepšie na celej knihe s jednou malou (ale výraznou) chybičkou je štylistika. Autor sa nezapodieva prílišnými opismi, dejovú líniu posúva dopredu rýchlym tempom. Problém je v preskakovaní z minulého času do prítomného, čo v konečnom dôsledku pôsobí kontraproduktívne. Už tu nejde o historický prézent, ale vyslovene o chybu.
   Jednoduchý verdikt: Kniha zaujme, kniha poteší, kniha spĺňa predpoklady na odpočinkové čítanie. V závere si autor nechal otvorené dvierka pre prípadné pokračovanie, ktoré by eventuálne mohlo byť ešte lepšie, ak autor prijme pripomienky čitateľov.
...a začne dôverovať aj profesionálnym ilustrátorom, lebo tá obálka, ktorú sám nakreslil, naozaj nestojí za veľa.        


  • Počet strán: 464 strán
  • Väzba: brožovaná väzba
  • Rok vydania: 2014
  • Vekové odporúčanie: 18+
       

  

6 komentárov:

  1. Jednoducho skvelá recenzia :D A aj keď obálka ako celok vyzerá dosť zle (nezakopla by som o to, ani kebyže je to posledná kniha v celom kníhkupectve), ale kresba samotná nie je až taká hrozná :D Celkovo mi príde kniha ako nepodarok, podľa toho, čo píšeš :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nuž... recenzia je fajn, ale ten koment od Frankkie s.r.o. je otrasný. Obálka je zlá ale kresba nie je až taká hrozná a kniha je podĺa recenzie nepodarok - až sa mi zdá, že ide o nejakého ohrdnutého autora/autorku, ktorá/ý závidí. Nezakopol/la by o knihu ani keby bola posledná. No jasné... ale prečítať si a až potom zhodnotiť, to ani omylom... však? Jednoduchšie je ihneď odsúdiť.

    Ale OK. Ku knihe - najväčší problém je, že je prezentovaná ako sci-fi, ja som ju ako čistú sci-fi nepísal a ani som nechcel, aby bola takto prezentovaná. Potom to dopadá tak, že si ju kúpi niekto, čo čaká Vesmírnu odyseu a je sklamaný... a potencionálny čitateľ, ktorý si chce iba oddýchnuť a ktorému by sa páčila, si ju zas nekúpi, lebo čaká pre neho nudnú a nezáživnú sci fi ala Vesmírna odysea. Mr Kubicsko dobre zhodnotil, že ide o jednoduché čítanie na víkend. Kniha nemala byť zložitá. Je to papierová obdoba ľahkého akčného filmu s trochou erotiky a romantiky na sobotný večer a to sa mi myslím aj celkom podarilo. Ohlasy na knihu sú výborné - pokiaľ si knihu prečíta človek, nešpecializujúci sa na nejaký konkrétny žáner... čiže bežná žena, ktorá cestuje vlakom z práce, alebo muž, ktorý túži po blondínke s pekným zadkom a tá blondínka sa napriek svojim schopnostiam nespráva ako chlap. Preto mi je ľúto, že je kniha prezentovaná ako čisté sci fi, pretože je to akčno-romantický román so sci-fi prvkami.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že som presne ten typ, ktorý je zameraný len na jeden žáner a ktorý moc nemusí jednoduché čítanie. A presne, keďže je to prezentované ako čisté sci-fi by som čakala viac.
      K tej obálke som chcela pochváliť, že tá kresba sama o sebe nie je zlá, ale tá mdlá sivá mi hovorí len tom, že je to len ďalšia nudná šedá a suchá kniha. Nič sa tam na tej obálke nedeje, nemá to šťavu - znamená, že pohľadom len prejdem po knihe bez povšimnutia.

      Odstrániť
    2. Autor posudzuje kvalitu komentárov pod recenziou? To som zatiaľ ešte nevidela. Každý predsa môže povedať svoj názor a obhajovať sa tým, že "komentár od Frankkie je otrasný" mi pripadá skôr ako urazená reakcia. S vydaním knihy však vždy prídu aj negatívne reakcie a komentáre podobného typu, treba sa s tým zmieriť. Žiadna kniha nie je iba vychvaľovaná.
      Takisto aj vysvetlenie, že kniha nie je sci-fi, sa mi zdá úplne zbytočné. Ani ja som sa na príbeh nepozerala ako na akčný film s trochou erotiky a romantiky a zdá sa mi už pri pohľade na anotáciu a aj na obálku oveľa pravdepodobnejšie, že si ju kúpi nejaký zarytý fanúšik sci-fi než bežná žena, ktorá cestuje vlakom z práce.

      Odstrániť
  4. Pobavilo.. Najmä reakcia autora, že ohlasy na knihu sú výborné, pokiaľ si ju prečíta človek, nešpecializujúci sa na nejaký konkrétny žáner.

    OdpovedaťOdstrániť