nedeľa 1. júna 2014

Recenzia - Žiarenie

Žiarenie - Stephen King

 
Kultový román Stephena Kinga aj teraz vyvoláva rovnako mrazivé pocity ako v dobe svojho vzniku. Neveríte? Tajomný hotel otvára svoje brány, stačí doň vstúpiť.

   Hotel Pekná Vyhliadka je jedným z najkrajších horských hotelov na svete. Je to letný hotel. V zime sa zatvára a spravuje ho zimný správa so svojou rodinou. Pol roka tam ostávajú odkázaní sami na seba, zaviati snehom a ich jediným spojovateľom s civilizáciou je vysielačka.
   Tento rok prijali nového správcu. Je ním Jack Torrance, nádejný spisovateľ a bývalý stredoškolský učiteľ, ktorého vyhodili zo školy kvôli inzultácii jedného zo svojich študentov. Okrem toho, je to bývalý alkoholik. Jeho žena nebola príliš nadšená manželovým novým zamestnaním. Ich vzťah však pomaly viedol k rozvodu, preto od hotela očakávala, že tam, v idylickom prostredí hôr, si dokážu znova nájsť cestu k sebe. Majú jedného syna. Malého, päťročného Dannyho. On je ... iný, než bežné deti. Vidí veci, ktoré ostatní vidieť nemôžu, často vie predpovedať, čo sa stane. Žiari.
   Jack je z roboty nadšený. Verí, že konečne, vysoko v horách, sa mu podarí dopísať divadelnú hru, ktorá ho preslávi. Aj keď, samozrejme, aj on má nejaké obavy. Predchádzajúci správca počas minuloročnej zimy v tomto hoteli zavraždil svoju ženu a dve malé dcérky. A to nie je jediné pochmúrne tajomstvo Peknej Vyhliadky.
   Kniha Žiarenie (The Shining) bola napísaná v roku 1977, teda nie je žiadnou novinkou. Konečne, po dlhých tridsiatich šiestich rokoch, sa dostala na pulty kníhkupectiev aj v slovenčine, za čo môžeme ďakovať vydavateľstvu Ikar. Dôvodom akiste bolo aj to, že Stepheng King sa po rokoch rozhodol napísať pokračovanie, ktoré nesie názov Doctor Sleep (Doktor Spánok) a tiež vychádza v našom jazyku.
   Žiarenie má neuveriteľných 688 strán a patrí k tomu lepšiemu, čo Stephen King napísal. Je to síce grafoman, ale čitateľa si dokáže udržať v napätí od prvej do poslednej strany. Už len popis rozkladu Jackovej osobnosti pripúta človeka ku knihe tak, že ju nedokáže odložiť, pokiaľ ju neprečíta. Atmosféra strachu hustne a sprvu harmonický život Torranceovcov sa mení v pravé peklo. Deju sa dá vytknúť iba málo. Možno to trocha autor prehnal s mystikou a na konci je takých, ktorí dokážu „žiariť“ viac, než by bolo vhodné, ale to sa v  duchárskom príbehu dá prepáčiť. Horšie je to s celkovou redakčnou úpravou.
   Obálka je parádna a naladí, ale preklepy by v texte naozaj nemuseli byť. Nikde som napríklad nepočul o existencii autikorových hrncov. Potom sú tu vety typu:  „Zažala nočnú lampu s obrázkom Snoopyho, zaspával na psej búde.“ (s.197). Úsmev na tvári vyčarí veta: „Vnútorná teplota mu klesla na mínus dvanásť pod nulou.“ (s. 266). Ešte o čosi horšie vyznieva, keď tu Danny svojho ocka „šudí“ a pár ďalších perličiek kazia čitateľský zážitok.
   Túto knihu možno niektorí poznajú z českého prekladu, kde sa hotel volal rovnako ako v origináli – Overlook a román mal názov  Osvícení. Pravda, slovo Žiarenie má bližšie k anglickému The Shining, no české Osvícení sa zdá byť atmosférickejšie, temnejšie. A o temnotu tu práve ide. O Zlo, ktoré sa prebúdza s každou prečítanou stránkou až čitateľa mrazí.
   Preto už iba záverečné varovanie: Nečítať v noci! Alebo... práve naopak.

Podrobnosti

  • Originálny názov:  The Shining
  • Počet strán: 672 strán
  • Väzba: pevná väzba
  • Rozmer: 130×205 mm
  • Hmotnosť: 720 g
  • Jazyk: slovenský jazyk
  • Rok vydania: 2014



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára